Berghut.Hoewerkthet?

Bijsommigereizenopdewebsitestaatdatweovernachteninberghutten.Indezebloggaikjullievertellenwateenberghutis,welkeverschilleninberghuttenerzijnenhoehetineenberghutwerkt.

Berghut. Hoe werkt het?

Bij sommige reizen op de website staat dat we overnachten in berghutten. In deze blog ga ik jullie vertellen wat een berghut is, welke verschillen in berghutten er zijn en hoe het in een berghut werkt.

Berghut

Berghut

Wat is een berghut:

Een berghut is een onderkomen in de bergen waar je kan overnachten. Het is een vrij eenvoudig onderkomen. Een soort van herberg, alleen dan wat primitiever. In de hut wordt gezorgd voor onderdak, warmte, bed en voeding. Niet in alle hutten wordt gezorgd voor voeding, dit ligt aan het type berghut.
Een berghut is een goede uitgangspositie voor bergwandelingen. Omdat je slaapt in een berghut kun je met weinig bagage op pad en lange afstanden op een dag afleggen.

Verschillende soorten hutten:

In de Alpen staan ongeveer 1800 berghutten. De eerst zijn gebouwd rond 1800. De hutten dienden vroeger voor reizigers om er te kunnen overnachten toen er nog geen gemotoriseerd verkeer was. De reizigers trokken zo de Alpen over van hut naar hut. De hutten staan daarom ook op strategische plekken. Nu dienen de hutten vooral voor wandelaars en klimmers. De meeste berghutten zijn eigendom van lokale of nationale bergsportverengingen. Ook zijn er een aantal in privé bezit. De ene berghut is groter dan de ander. Sommige berghutten hebben meer dan 100 overnachtingsplaatsen en sommige waar ze maar tussen de 10 en 20 overnachtingsplaatsen hebben. Je hebt in de Alpen verschillende soorten berghutten. Je hebt berghutten die bemand zijn, je hebt berghutten die niet bemand zijn en je hebt bivakken.
Bemande hut:
Een bemande hut is een hut waar voor je gekookt wordt, waar het ontbijt ’s ochtends klaar staat en waar je aan de bar drinken en eten kan kopen. Ook in de hut zijn bedden aanwezig waar je ’s nachts kan slapen. De hut wordt beheert door een waard of een waardin.
Een mooie huttentocht van bemande hut naar bemande hut is de Rätikon wandelreis. https://reizen.royvanlangen.nl/wandelreizen/oostenrijk-ratikon/
Onbemande hut:
Onbemande hut is een hut wat vaak kleiner is dan een bemande hut, je hebt dus minder slaapplaatsen. Hier wordt er niet voor je gekookt, je dient zelf je eten mee te nemen. Wat vaak wel aanwezig is, is een gasfornuis/houtkachel, pannen, bedden met matras en dekens. Bij de meeste onbemande hutten is er ook stromend water. Deze hutten worden niet beheerd door een waard of waardin.
Als je een huttentocht maakt langs onbemande hutten moet je je eigen eten meedragen, je wandelt met een zwaardere rugzak dan bij een bemande huttentocht. De route die je wandelt is vaak stuk rustiger dan een route wandelen langs bemande hutten. Je kan dus veel meer genieten van de rust en de prachtige natuur. Een mooie onbemande huttentocht is bijvoorbeeld de wandelreis in Valpelline.
https://reizen.royvanlangen.nl/wandelreizen/italie-valpelline/
Bivak:
Bivakken zijn kleine schuilplekken waar je vaak droog kan overnachten. In de meeste bivakken heb je geen matrassen, gas/houtkachel, of pannen. Je moet dus echt alles zelf mee nemen. Vaak kom je bivakken alleen tegen in het hoog alpiene terrein. Bivakken worden veelal gebruikt door klimmers.

Hoe werkt het in een berghut:
Overnachten in een berghut doe je vaak op een matras met meerderen op een zaal. In het Duits heet zo’n zaal een lager (matratzenlager). In de hutten liggen vaak dekens/dekbedden en een kussen klaar om onder te slapen. Tegenwoordig is het in de meeste hutten verplicht (hygiënische reden) om in een lakenzak te slapen. Je gebruikt dan de dekens/dekbedden om die over je heen te leggen zodat je lekker warm blijft ’s nachts.
Je hoeft alleen maar een dunne lakenzak mee te nemen i.p.v een slaapzak. Scheelt weer bagage. In de meeste hutten kun je tegenwoordig ook slapen in een 2 of 4 persoonskamer. De bemande hutten hebben ook allemaal sanitaire voorzieningen. In de “moderne hutten” kun je tegenwoordig ook (tegen betaling) douchen. Bij onbemande hutten zijn er weinig sanitaire voorzieningen. Vaak is er wel een wc aanwezig. Bij een bivak is er eigenlijk geen sanitaire voorziening aanwezig.

Er bestaan ook huttenregels waaraan je je dient te houden als je overnacht in een berghut. In alle berghutten moet je je bergschoenen in de hal uittrekken en neerzetten. Vaak staan er in de hutten “huttensloffen” die je dan aan kan trekken. Het is een no go om met bergschoenen de hut te betreden. Wandelstokken dien je ook bij je schoenen te laten.
Om 10.00 uur ’s avonds dient het stil te zijn in de hut, omdat veel bergwandelaars en klimmers vroeg in de ochtend alweer van start gaan.
’s Ochtens vouw je je dekens op waaronder je hebt geslapen en laat je je bed netjes achter. Ook neem je je eigen afval mee terug naar het dal.

Ook in niet Alpen landen staan beghutten. Dit zijn veelal onbemande hutten. Deze hutten zijn goed te vergelijken met de onbemande hutten in de Alpen.

Voor meer informatie over reizen mer Roy Reizen kijk op http://www.royvanlangen.nl/

Foto impressie