Lopenmetwandelstokken:Voordelen,techniekentips

Ishetwandelenmetwandelstokkenietsvoorjou?Hetwandelenmetwandelstokkenheeftheelveelvoordelen./> Leesinmijnblogdevoordelenmaarookdenadelenoverhetwandelenmetwandelstokken.

De voordelen van wandelen met wandelstokken

  1. Wandelstokken zorgen voor ritme, evenwicht en balans
  2. Ze ontlasten je spieren, rug en knieën tijdens het lopen
  3. Door de ondersteuning en ontlasting is het lopen minder vermoeiend en houd je het langer vol
  4. Je houdt een betere controle over je lichaam met minder mis stappen of valpartijen tot gevolg

Welke wandelstok is geschikt voor een wandeling in de bergen

De telescopische trekkingstok is het meest geschikt voor een wandeling in een berggebied. Een telescopische trekkingstok bestaat uit 2 of 3 delen en is verstelbaar. Je hebt trekkingstokken met een extra lang handvat, dit is handig voor in de winter met sneeuwschoenwandelen. Je hoeft dan de stok niet steeds te verstellen. Je pakt de stok gewoon iets lager of hoger vast.

Gebruik je de wandelstokken niet altijd, kies dan voor een 3 delige wandelstok. Deze kun je klein maken en in je rugzak mee nemen.

Materiaal van de wandelstokken en de handvatten

Wandelstokken zijn te verkrijgen in verschillende soorten materialen. Aluminium, carbon en titanium. De meeste wandelstokken worden gemaakt van aluminium, aluminium is sterk, licht en is goed betaalbaar. Carbon en titanium zijn beide sterker dan aluminium en wegen ook minder. Nadeel is wel dat ze ook een stuk duurder zijn.

De handvatten van de wandelstokken zijn gemaakt van plastic, kurk of foam. Plastic handvatten zijn niet aan te raden. Handvatten van kurk en foam zijn een stuk prettiger qua grip en zorgen voor minder zwetende handen.

Juiste lengte van de wandelstok

De juiste stoklengte vind je door recht te gaan staan op een vlak wandelpad en je arm in een hoek van negentig graden te houden. De afstand van grond tot hand is de juiste lengte. Ga je stijgen dan kun je de stok wat korter maken, ga je dalen dan kun je de stok wat langer maken.

De techniek

Pak de wandelstokken vast bij het handvat. Losjes vast houden, niet knijpen. Zet tijdens het wandelen je stokken steeds net andersom neer dan de voeten. De rechterstok gaat dus naar voren met de linkervoet. De linkerstok met de rechter voet.
Leun bij het naar voren komen goed op de stok, zodat je je benen en gewrichten ontlast.

Gebruik van de polslussen

Sommige mensen gebruiken de lussen wel en andere niet. Als je de lussen gebruikt dan is het de bedoeling dat je je hand er vanaf onderin insteekt en dan je handvat vastpakt. Je pols dient te steunen in de lus, zodat je hand de grip losjes kan vasthouden en je pols het meeste werk doet. De lus dient niet te los te zitten, zodat je hand te laag bij de grip zit, maar ook niet te vast.

Teller

Onderaan de stok zit de teller, een rond schijfje dat voorkomt dat de punt te ver in de grond zakt. De teller kan vervangen worden door een smaller of juist een breder exemplaar. De wandelstokken bij Roy reizen worden in de winter geleverd met een sneeuwteller zodat de stok niet ver weg zakt in de sneeuw.

Nadelen wandelstokken

  1. Verkeerde stokinzet kan zorgen voor een val
  2. Bij lastige passages in de bergen, als je bijvoorbeeld een kabel moet vasthouden of over rotsen moet klauteren zijn de wandelstokken erg onhandig
  3. Je hebt je handen niet vrij om je goed op te vangen als je valt

Wandelstokken kun je ook gebruiken voor

  1. Fotostatief
  2. Tentstokken
  3. EHBO

Voor meer informatie over reizen mer Roy Reizen kijk op http://www.royreizen.nl