Perfecteuitrustingbergwandeling?

Omveiligoppadtekunnengaanindebergen,iseengoedeuitrustingnoodzakelijk.Maarwathebjenupreciesnodigtijdenseenbergwandeling?

Tip 1: Gemakkelijke schoenen
Een belangrijke onderdeel van je uitrusting zijn je schoenen. Goede schoenen zorgen ervoor dat je fijn kunt wandelen. Wandelschoenen zijn ingedeeld in 4 verschillende klassen A t/m D. Voor de wandelreizen en voor de sneeuwschoenwandelreizen die Roy organiseert volstaan in de meeste gevallen B bergschoenen.
Hieronder een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van een bergschoen.
• Denk na over welk terrein je gaat wandelen. Zo kun je inschatten welk categorie schoen je zoekt.
• Pas meerdere merken en modellen. Elk schoenmerk en zelfs elke type schoen heeft zijn eigen leest. Zoek de beste leest bij je voeten.
• Pas je schoenen met wandelsokken, bij voorkeur je eigen sokken.
• Doe schoenen los aan en kijk hoeveel ruimte er nog is. Te ruim is niet goed, maar het moet ook niet net aan zijn. Als je met losse veters een vinger tussen hiel en schoen kunt krijgen is het goed.
• Als je de juiste schoen hebt gevonden, loop eerst dan in huis een aantal rondjes. Als je dan nog knelpunten vindt, kun je ze vaak nog ruilen.

Tip 2: Functionele rugzak
De grootte van je rugzak hangt af van hoe lang je wandeling is. Als je een dagwandeling maakt, is een lichte rugzak van 20 tot 30 liter groot genoeg. Maak je een meerdaagse huttentocht zoals de Valpelline wandelreis dan heb je een iets grotere rugzak nodig van zo’n 40 tot 50 liter. Voor trektochten waarbij je een complete kampeeruitrusting mee moet nemen, heb je een rugzak van ongeveer 55 tot 70 liter nodig.

Tip 3: kleding
Als je de bergen in gaat is het beste om je kleding in laagjes te dragen. Overdag is het warmer dan
’s avonds. Door laagjes te dragen kun je je snel en makkelijk aanpassen aan het weer met beperkte hoeveelheid kleding. Hiervoor kun je het 3 lagen systeem gebruiken.
Hoe werkt het 3 lagen systeem?
Het 3 lagen systeem wordt in de praktijk vooral gebruikt voor het bovenlichaam. Voor de benen worden zelden meer dan twee lagen gebruikt, omdat 3 lagen bij inspanning snel te warm wordt en de bewegingsvrijheid beperkt. Ook warmteverlies via het hoofd en handen valt buiten het 3 lagen systeem. Zorg dus altijd voor een muts en handschoenen.
1. Onderlaag: Zweetafvoer
Zorgt er voor dat het lichaam droog blijft. Bij deze laag kun je denken aan een sporthemd of thermokleding.
2. Tussenlaag: Isolatie
De tussenlaag zorgt voor de juiste hoeveelheid isolatie en moet transpiratievocht goed kunnen doorgeven naar buiten. Bij deze laag kun je denken aan een shirt lang mouw. De dikte van het shirt hangt af van de temperatuur. Je kan ook denken aan twee verschillen shirts.
3. Buitenlaag: Wind- en waterdicht.
De buitenste laag zorgt ervoor dat je regen en wind van je lijf houdt. Bij deze laag kunnen je denken aan een windstopper, regenjas of een regenbroek.

Tip 4: Kijk ook verder
Er zijn ook een paar andere items die je tijdens een bergwandeling of het sneeuwschoenwandeltocht altijd bij je moet hebben.
1. Een zonnebril is van groot belang, hoe hoger in de bergen, hoe feller het zonlicht. Daarnaast zorgt de sneeuw voor extra reflectie. Zorg voor een zonnebril met tenminste glazen van categorie 3.
2. Een noodbivakzak.
3. Oriëntatiemiddelen zoals kaart, kompas en eventueel een GPS
4. EHBO-setje
5. Zaklamp/hoofdlamp.
6. Mobiele telefoon met de juiste noodnummers

Mocht je nog vragen hebben over bijvoorbeeld bergschoenen of over de rest van de uitrusting dan hoor ik het graag.
info@royreizen.nl

Onder de tabblad “Reizen” vind je een aantal wandelreizen die ik aanbied. Hier staat een mooie wandelreis op van onbemande hut naar onbemande hut in het dal van valpelline.